SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG

Friday, 17 February 2012

Nasihat Pensyarah

Setiap waktu kuliah dengan pensyarah ni, beliau selalu menasihati kami.

Kata beliau " saya nak sebelum kamu habis belajar di IB ni, saya nak kamu dah habis jelajah Semenanjung ni. Dari utara ke selatan, dari tengah ke pantai timur. Ikut rakan-rakan yang di Semenanjung ni balik di kampung mereka. Tengok tempat orang. Kenali budaya mereka. Kerana masa inilah waktu yang sesuai untuk kamu berjalan-jalan. Bila kamu dah posting dan kerja nanti, kamu dah tak ada masa nak jalan-jalan lagi nak tengok tempat orang. Carilah pengalaman waktu belajar ni, ingat pengalaman ni akan kamu lalui sekali sahaja dan ianya tidak boleh dibeli. Setiap orang berbeza pengalaman masing-masing".

Kata beliau lagi" Kamu timbalah sebanyak yang boleh ilmu di IB ni. Bila kamu dah berkerjaya nanti, jangan lupa bangunkan tempat asal kamu sendiri ( khususnya kg. halaman ), bangunkan bangsa kamu. Jangan pula bila kamu dah berkerjaya, kamu langsung tak nak ambil peduli tempat asal kamu. Sebagai seorang bakal pendidik, kamu tidak boleh bersikap seperti ini. Kerana insan yang bergelar pendidik ini kena selalu berdamping dengan masyarakat sekeliling dan bukan hanya berdamping dengan anak-anak murid di sekolah semata-mata. Kerana kitalah sebagai 'role model' yang baik kepada mereka. Tapi ini semua terpulang dengan diri kamu sendiri, sama ada kamu nak terima atau tidak nasihat saya ni sebab bukan semua diantara kamu boleh menerima nasihat daripada saya".

Inilah antara kata-kata nasihat yang kerap kali diingatkan kepada kami sewaktu kuliah bersama dengan beliau. Sungguh dalam makna di sebalik nasihat beliau ni. Mengandungi makna tersirat dan tersurat. Semoga kami dapat mengikut kata-kata nasihat yang baik daripada beliau.